در قرآن کریم، به موضوع جنسیت نگاه عادلانه شده است

در قرآن کریم، به موضوع جنسیت نگاه عادلانه شده است

معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواد در جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان زنجان؛

در قرآن کریم، به موضوع جنسیت نگاه عادلانه شده است

گزارش اجتماعی: :اگرچه اقدامات دولت آقای روحانی در حوزه زنان هنوز منجر به نتایج مطلوب و ایدهآل نشده اما نگاه این دولت به مسائل زنان نگاه مثبتی است.لوایح در دست اقدام و فعالیت‌های انجام‌شده نشان می‌دهد که دولت به این مسائل بر مبنای پذیرفتن نقش زنان به‌عنوان نیمی از جمعیت نظر دارد و به توان مشارکت اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی زنان واقف است. دولت به‌خوبی می‌داند که رشد و توسعه جامعه به حضور فعال زنان هم نیاز دارد و برای تحقق توسعه اجتماعی و تسریع فرایند توسعه اقتصادی و محقق‌شدن عدالت اجتماعی باید به زن به‌عنوان نیروی فعال و سازنده جامعه نگریسته شود.

با این حال راهکارهای اجرایی دولت در این زمینه جای تأمل دارد و اجرایی‌شدن برخی از راهکارها با مشکلات و موانعی روبه‌روست اما این نباید منجر به عقبگرد از اهداف دولت در مورد زنان شود. مشارکت زنان در فرایند سیاستگذاری‌ها در مراحل مختلف تصمیم‌گیری، انگیزه و اعتمادبه‌نفس بیشتری در زنان به وجود می‌آورد و دولت باید به این موضوع توجه داشته باشد.

بعد از انقلاب، زنان ایرانی با اعتمادبه‌نفس و احساس امنیت بیشتری وارد اجتماع شدند و حضورشان در جامعه سال‌به‌سال مؤثرتر شد. شمار زنان تحصیلکرده و متخصص رو به فزونی گذاشت و در نتیجه خواستشان جهت مشارکت در امر تصمیم‌گیری برای جامعه و سیاستگذاری و حضور جدی در عرصه اقتصاد و اجتماع، جدی‌تر شد.

دولت‌ها ناگزیر از پذیرش نقش زنان بودند و هر کدام بنا به مقتضیات خود، حضور زنان را مدیریت می‌کردند. در مورد دولت آقای روحانی برخی بر آن هستند که عدم معرفی وزیر زن از سوی این دولت را به پای ضعف دولت بگذارند.

اگرچه این موضوع مورد مطالبه جامعه زنان و همینطور زنان مجلس شورای اسلامی بوده اما باید گفت که صرف حضور یک زن به‌عنوان وزیر نشان‌دهنده جایگاه مطلوب زنان در دولت نیست. آنچه می‌تواند بیانگر حذف نگاه سلیقه‌ای باشد، برخورداری از مجموعه‌ای از مؤلفه‌هاست که ارتقای جایگاه‌ زنان و حضور هرچه بیشتر زنان متخصص در جامعه را در پی خواهد داشت.

در دولت آقای روحانی این موضوع نمود بیشتری نسبت به قبل داشته است. ارسال و پیگیری برخی لوایح از سوی دولت در خصوص زنان گواه این امر است که یکی از این لوایح اعطای تابعیت از طریق مادر به فرزندانی است که مادرشان ایرانی و پدرشان خارجی است.

نکته دیگر این است که صرف‌نظر از معاونین زن رئیس‌جمهور، زنان در سطح معاون وزیر هم حضور دارند. به‌طورکلی مدیریت میانی و خرد زنان نسبت به قبل بیشتر دیده می‌شود. این حضور برآمده از دستورالعمل دولت برای انتصاب 30درصدی مدیران زن است و انتظار میرود همه مدیران به آن عمل کنند.

به این موضوع هم باید توجه کرد که در برخی موارد صرفا تلاش‌های دولت کفایت نمی‌کند و همه مسئولان باید با هماهنگی یکدیگر به موضوع زنان توجه کنند.

با این حال زنان جایگاه خود را در جامعه دریافته‌اند و در این راستا به دنبال تحصیل و مشارکت اجتماعی هستند و دولت نیز از مطالبات زنان آگاه است و این بسیار مهم است. با همه این اوصاف نمی‌توان منکر مشکلاتی چون روند کند پیشروی امور زنان شد.

برنامه‌ریزی برای قدرت‌دادن به زنان، مستلزم برداشتن موانع از پیش راه آنهاست؛ زنان تا حدودی می‌توانند به برداشتن موانع کمک کنند اما در برخی از نقاط کشور، بعضی زنان قادر به دفاع از خود و مدیریت صحیح مشکلات موجود حتی در جمع کوچک خانواده خود نیستند و این موضوع با مخاطراتی برای آنها و خانواده‌هایشان و در نهایت جامعه همراه است که این مسئولیت دولت را سنگین‌تر می‌کند.

به هر حال بخش عمده مدیریت رفع موانع بر عهده مسئولان است که با برنامه‌ریزی و سیاستگذاری صحیح، مشکلات را مرتفع کنند و از نیروی بالقوه و بالفعل زنان در عرصه‌های فرهنگ، سیاست و اقتصاد استفاده کارآمدی به عمل آورند.

حوزه زنان، همچنان نیازمند فرهنگ‌سازی است تا نقش زن در هر جایگاهی چه داخل خانواده و چه خارج از آن به‌عنوان انسانی توانمند و تصمیم‌ساز پذیرفته شود، برای مثال باید با کودک‌همسری مقابله شود تا علاوه‌بر جلوگیری از بروز مشکلات جسمی و روحی، شاهد زیستی باشیم که فهم و درک بالغانه و مدیریت صحیح در رفتار و زندگی زوج مشهود باشد.

تحقق این فرهنگ‌سازی‌ها مستلزم این است که مسئولان با ابزار قانونگذاری در نهادینه‌کردن این فرهنگ، جامعه را یاری کنند نه اینکه با استدلال‌های تک‌بُعدی، موجب ناامیدی افراد جامعه شوند و موجبات ترویج نوعی از زندگی را فراهم آورند که جای بلوغ فکری در آن خالی است. به نظرم توجه به این مسائل الزام رسیدن به جامعه‌ای سالم است.

معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده،اواسط مهرماه میهمان زنجان بود، او در جلسه ای که با زنان زنجانی داشت عملکرد زنجان در انتصاب مدیران زن را موفق اعلام کرد.

معصومه ابتکار همچنین در جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان زنجان گفت: تقوا معیار درجه‌بندی کرامت افراد بوده و در قرآن کریم، به موضوع جنسیت نگاه عادلانه شده است، بر این اساس افتخار می‌کنیم که الگوی زن مسلمان و روابط اجتماعی سالم مبتنی بر نگاه قرآنی را در جامعه پیاده کرده‌ایم.

وی  تصویب سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده این استان را اتفاق مهمی خواند و اظهار داشت: موضوع زنان و خانواده، یکی از محورهایی است که از ابتدای انقلاب اسلامی مورد تاکید امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب بوده است.

وی افزود: این موضوع، از سیاست‌های جدی رئیس جمهوری است که باید با یک نگاه برنامه‌ای و مبتنی بر داده‌ها و اطلاعات به آن پرداخته شود.

ابتکار با بیان اینکه عدالت، همواره یکی از مهم‌ترین مولفه‌های کار نظام جمهوری اسلامی بوده است، خاطرنشان کرد: عدالت جنسیتی، یکی از زوایای مهم برقراری عدالت در جامعه است.

معاون رئیس جمهوری، عدالت جنسیتی را مرتبط به کارآمدی نظام دانست و تصریح کرد: این فرصت را حاکمیت و دولت باید فراهم کند تا هر کدام از زنان و مردان بتوانند نقش خود را در جامعه ایفا کنند.

وی گفت: یکی از مولفه‌های مهم در بیانیه گام دوم انقلاب نیز مشارکت تمام اقشار جامعه است و باید شرایط متعادلی فراهم شود تا زنان در کنار مردان بتوانند هم نقش همسری و مادری خود را در خانواده و هم نقش اجتماعی خود را ایفا کنند

ابتکار با تاکید بر برنامه‌ریزی برای ارتقای عدالت جنسیتی، اظهار داشت: شرایط جامعه در مسائل مختلف آموزشی، بهداشتی، درمانی و ورزشی باید برای دختران و پسران برابر باشد و حتی در برخی موارد مانند بهداشت و درمان باید خدمات برای زنان به صورت ویژه ارائه شود.

وی با بیان اینکه شمار دختران بازمانده از تحصیل، سه تا چهار برابر پسران است، خاطرنشان کرد: مشکلات و موانع مختلفی مانند فرهنگ، اقوام و محدودیت‌های زنان در برخی روستاها و به‌خصوص در مناطق حاشیه کشور بر این مساله موثر بوده و ارتباطی به آموزه‌های دینی ندارد و باید بر روی این موضوعات کار شود.

معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: شاخص‌های عدالت جنسیتی از سال گذشته در هشت محور و ۱۶۷ شاخص تدوین و به وزیران و استانداران ابلاغ شده است.

وی این شاخص‌ها را محور حرکت کشور بیان کرد و افزود: باید با تاکید بر شاخص‌ها در سال جاری حرکت کرده و اعتبارات لازم نیز برای ادامه آن در سال آینده پیش‌بینی شود.

ابتکار، خاطرنشان کرد: شاخص‌های خانواده شکوفا نیز به صورت جداگانه در حال آماده‌سازی است که پس از تصویب در ستاد ملی زنان و خانواده، ابلاغ می‌شود.

وی اظهار داشت: با وجود اینکه پیشرفت‌های زیادی در بسیاری از شاخص‌ها داشته‌ایم اما شکاف زیادی در عدالت جنسیتی وجود دارد.

ابتکار یادآور شد: بر اساس آخرین آماری که هفته گذشته از سوی سازمان ملل اعلام شده در کاهش مرگ و میر زنان، جزو ۱۰ کشور اول دنیا هستیم که افتخار بزرگی است.

وی ادامه داد: قبل از انقلاب اسلامی ۳۸ درصد دختران ایرانی بازمانده از تحصیل بودند که طبق آخرین سرشماری در سال ۹۵ این میزان به کمتر از چهار درصد رسیده است.

معاون رئیس جمهوری با اشاره به اجرای طرح ملی گفت‌وگوی خانواده، گفت: برای استحکام روابط اعضای خانواده باید اعضای آن با مهارت‌های لازم آشنا شده و به انسجام خانواده کمک کنند زیرا یکپارچگی و سلامت خانواده، انسجام و نشاط اجتماعی را در پی داشته و حتی برای توسعه اقتصادی نیز موثر است.

وی با اشاره به تلاش حداکثری تمام مدیران و مسئولان کشور در شرایط تحریم‌های ظالمانه آمریکا، خاطرنشان کرد: برنامه ویژه دولت در این شرایط، توجه به معیشت مردم، اشتغال و امنیت است.

ابتکار اظهار داشت: امنیت، سرمایه بزرگی است که تمام فعالیت‌ها و برنامه‌ها در سایه آن قابل تحقق است.

Share this post