شلیک ناجوانمردانه

شلیک ناجوانمردانه

در پی شهادت مدافعان محیط زیست، زنجان عزادار شد/

 

گزارش اجتماعی ؛مهران حبیبی: گورستان امروز آرام و قرار ندارد، گاهی به سختی نفس می کشد و گاهی بلند بلند گریه میکند و گاهی به خود می بالد که پیکردو شهید مدافع محیط زیست را در آغوش خواهد کشید و گاهی دلش به درد می آید که این در آغوش کشیدن ابدی خواهد بود ودیگر خنده های دو مردی که سالهاست از محیط زیست محافظت می کنند در لابلای بابونه های وحشی شنیده نخواهد شد. قدم های سبک کودکی ۷ ساله را حس می کند که آرام آرام بر پیکرش فرود می آید و به گرمی از پاهای کوچک پسری که هنوز نمی داند چه شده است استقبال می کند، همکاران شهید «مهدی مجلل» و «میکاییل هاشمی» نیز آمده اند و مسوولان یکی یکی از راه می رسند و با شکوه خاصی پیکر دو شهید بی‌دفاع محیط‌زیست تشییع می‌شود، نماینده ولی فقیه در استان بر پیکر شهدا نماز می گذارد و گورستان به گرمی پیکرها را در آغوش می کشد ومردان همیشه زنده آسمانی می شوند.غم واندوهی عجیب فضا را سنگین کرده است،  و گویی محیط زیست  نیز اشک می ریزد، اما در گوشه‌ای پسربچه ۷ ساله ای هنوز نمی داند که باید گریه کند! گریه برای پدری از جان گذشته! گریه برای آینده! گریه برای راست قامتانی که تا دیروز مدافع محیط زیست بودند و امروز با خون خود تداوم راهشان را از من و تو میخواهند. این پسر بچه ۷ ساله فرزند شهید «میکاییل هاشمی»  است که منتظر است برادر یا خواهری داشته باشد وبه زودی از راه خواهد رسید وآن طور که مسوول روابط عمومی محیط زیست استان زنجان می گوید همسر شهید هاشمی باردار است…

شهید هاشمی متولد ۱۳۵۸ و با بیش از ۲۰ سال سابقه خدمت و شهید مجلل نیز متولد ۱۳۶۶ و افزون بر هفت سال خدمت، متاسفانه در دوشنبه شبی خونین /۱۶ فروردین ماه/ در حین تعقیب و گریز شکارچیان غیرمجاز بر اثر درگیری و شلیک گلوله از سوی این متخلفین، آسمانی شدند.

طبیعت سبزپرخون

اما حادثه از آنجا آغاز می شود که عصر دوشنبه، شانزدهم فروردین ماه ۱۴۰۰، نیرو‌های محیط زیست مستقر در منطقه حفاظت شده فیله خاصه زنجان متوجه حضور دو شکارچی در منطقه شده و برای برخورد قانونی با متخلفین وارد عمل شدند، و شکارچیان با یک خودروی نیسان وانت، فرار می‌کنند و تعقیب و گریز آغاز می‌شود؛ عملیاتی که پایانی خونبار و دردناک دارد.

محیط بانان «مهدی مجلل» و «میکاییل هاشمی» که با خودروی سازمانی به تعقیب شکارچیان مشغول می‌شوند، از مرکز استان تقاضای نیروی کمکی و انسداد جاده را می‌کنند و در پی این تقاضا، نیرو‌های کمکی به منطقه اعزام و جاده آسفالته را مسدود می‌کنند، اما شکارچیان چند کیلومتر جلوتر وارد یک راه خاکی می‌شوند و کمی بعد در این محور فرعی و خلوت اقدام به شلیک به خودروی محیط بانان می‌کنند.

ساعت ۱۹ و ۳۰ دقیقه را نشان می دهد ومتاسفانه ارتباط محیط‌بانان با مرکز قطع می‌شود و پس از آن هیچ کدام از محیط‌بانان به تلفن همراه و بی‌سیم خود جواب نمی‌دهند که پس از آن تلاش برای یافتن آنها آغاز می‌شود.

گفته می شود که درگیری شکارچیان با محیط بانان با اسلحه کلاشنیکف صورت گرفته که سلاحی جنگی است؛ شلیک‌هایی پیاپی به سمت خودروی محیط بانان که منجر به مجروح شدن هر دو سرنشین می‌شود تا مقدمات شکل گیری یک فاجعه تمام عیار فراهم آید: پیاده کردن محیط بانان مجروح توسط شکارچیان و شلیک تیر خلاص به سر آنها! وچه ناجوانمردانه جان مدافعان محیط زیست گرفته می شود، شلیک ناجوانمردانه ای که هرگزاز یادها نخواهد رفت و اینگونه طبیعت سبزپر ازخون می شود پر از خون انسانهای که برای دفاع از محیط زیست شب وروز نمی شناسند وجانشان را تقدیم میکنند تا محیط زیست آرام بخوابد.

این البته پایان ماجرا نیست و نیرو‌های کمکی که در مسیر چشم انتظار شکارچیان و محیط بانان در تعقیب ایشان بودند، پس از مدتی انتظار با تلفن همراه دو محیط بان یاد شده تماس می‌گیرند، اما پاسخی دریافت نمی‌کنند و در نتیجه عملیات جست و جو آغاز می‌شود؛ عملیاتی که با تاریک شدن هوا دشوار می‌شود تا در نهایت سحرگاه به نتیجه می‌رسد وپیگر دوشهید بی دفاع در محیط زیست زنجان پیدا می شود.

پس از رویت پیکر دو شهید ، نیروی انتظامی استان بلافاصله اقدام به دستگیری قاتلان  این جنایت هولناک میکند. قاتلانِ محیط بانان در درگیری با ماموران پلیس دست یکی از نیروهای پلیس  را می‌شکنند!

به گزارش «دیده بان حیات وحش ایران» هنگامی که ساعاتی پس از نیمه شب، یکی از اکیپ‌های جست و جو موفق به شناسایی خودروی سازمانی در راه فرعی می‌شود، با پیکر بی جان دو محیط بان مواجه می‌شود و سپس با حضور فردی در محل فاجعه مواجه می‌شوند که به وی مشکوک شده و دستگیرش می‌کنند. فردی که تحویل پلیس آگاهی می‌شود تا راز جنایت برملا شود.

فرد مظنون در بازجویی‌ها ادعا می‌کند که در قتل محیط بانان نقشی نداشته، اما از طرف قاتلین برای پاک کردن آثار جرم به محل حادثه فرستاده شده است. در پی کسب اطلاعات تازه از این فرد، ماموران پلیس برای دستگیری شکارچیان قاتل عازم روستای محل سکونتشان می‌شوند، غافل از آنکه دو فرد شرور خیال تسلیم شدن به پلیس را هم ندارند و از هیچ تلاشی برای آسیب رساندن به ماموران فروگذار نمی‌کنند!

دو شکارچی مذکور در مواجهه با نیرو‌های پلیس با ایشان درگیر می‌شوند که در نتیجه این درگیری، دست یکی از ماموران را نیز می‌شکنند و سپس تلاش می‌کنند با ریختن بنزین روی ایشان، نیرو‌های اعزامی را به آتش بکشند که در نهایت موفق به این کار نمی‌شوند و بازداشت می‌شوند و در بازرسی از خانه آنها، سه اسلحه شکاری و مقادیری گوشت شکار متعلق به آهو کشف و ضبط می‌شود.

فرجام ماجرا نیز انتقال متهمان به مرکز پلیس آگاهی و چند ساعت بعد، اعتراف آن‌ها به درگیری مسلحانه و قتل محیط بانان است. محیط بانان شهیدی که یکی شان (شهید هاشمی) متاهل بود و یک فرزند هفت ساله و همسر باردارش در خانه انتظارش را می‌کشیدند و دیگری هم جوانی بود که چه بسا رویا‌های زیادی در سر می‌پروراند، اما سبعیت شکارچیان و چه بسا فقدان حمایت‌های کافی از بعد قانون مجازات و تجهیزات حفاظتی پایان متفاوتی برایشان رقم زد.

روایت فرمانده یگان حفاظت محیط زیست از ماجرا

سرهنگ جمشید محبت‌خانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه پیکر دو محیط‌بان شهید تشییع می‌شود، درباره این پرونده گفت: شکارچی‌های دستگیر شده، در اختیار پلیس آگاهی و مقامات قضائی استان زنجان هستند، تا اینجا که اطلاع داریم دو نفر دستگیر شدند.

به گزارش تسنیم، وی در پاسخ به این پرسش که چرا طی یک ساعت تعقیب و گریز، نیروی کمکی به دو محیط‌بان شهید زنجانی نپیوسته است، گفت: بحث نبود نیروی کمکی نبوده است؛ زمانی که دو محیط‌بان با شکارچی‌های غیرمجاز در منطقه برخورد کردند، به یک نیسان مشکوک می‌شوند، ایست می‌دهند و مظنون می‌شوند؛ نیسان نمی‌ایستد و فرار می‌کند. محیط‌بانان به دنبال نیسان به سمت جاده اصلی می‌آیند و با یگان حفاظت محیط زیست استان تماس می‌گیرند، می‌گویند که در جاده اصلی، ۱۵ کیلومتر بعد جاده راه ببندند؛ در پی این تماس، نیروی کمکی در همان جایی که صحبت شده بود، مستقر می‌شود، اما حدود ۱۰ کیلومتر قبل از آن محل، نیسان به جاده فرعی می‌پیچد و وقتی محیط‌بانان به جاده فرعی می‌پیچند، ارتباط قطع می‌شود.

محبت‌خانی افزود: نیروی کمکی نگران شده و دنبال محیط‌بانان می‌رود، اما این ۱۰ کیلومتر مانده به محل راه مسدود شده، حدود ۲۰۰- ۳۰۰ راه فرعی دارد، نمی‌دانستند محیط‌بانان به کدام راه فرعی پیچیدند، محیط‌بانان نیز جواب تلفن خود را نمی‌دادند. همکاران یگان محیط زیست از طریق موبایل و با کمک نیرو‌های امنیتی بنا به درخواست محیط زیست، حدود محلی که محیط‌بانان بودند را مشخص کردند و بر اساس آن، تا صبح گشتند، اما محیط‌بانان را پیدا نکردند.

وی در ادامه گفت: ۱۲ اکیپ دنبال محیط‌بانان بودند و نمی‌دانستند شهید شدند، گمان می‌کردند شاید محیط‌بانان زنده و به کمک نیاز داشته باشند، همه در حال جست‌وجو بودند تا حدود ساعت شش و نیم صبح که یکی از تیم‌ها به من گفت که پیدایشان کردند. یک نفر نیز به محل حادثه می‌آید، آن فرد مظنون اول بوده و پلیس آگاهی هم بلافاصله حضور پیدا کرده بود، از طریق همان مظنون بقیه موارد کشف می‌شود.

محبت خانی در پاسخ به این پرسش که شکارچی محلی چگونه جرات کشتن دو محیط‌بان را با آن شیوه و زدن تیر خلاص دارد، گفت: هنوز نمی‌توانیم بگوییم تیرخلاص زدند، بهتر است بگویید که بی‌رحمانه به سرشان تیر زدند، پاسخ من این استT یک نفر که شکارچی است و به راحتی غیرمجاز به شکار می‌رود، خارج از فصل شکار، به بچه و بزرگ رحم نمی‌کند، سن برایش مهم نیست، ماده و نر یا باردار بودن گونه برایش مهم نیست؛ اهمیت نمی‌دهد که اکنون فصل زاد و ولد هست؛ بیرحم است، قساوت قلبی دارد و به راحتی می‌تواند یک گونه را بزند، مشخص است که این فرد روحیه خشنی دارد و کشتن انسان هم برایش راحت است. به سر محیط‌بانان تیر خورده است، اما دانستن چگونگی ماجرا را باید صبر کنیم تا بازجویی‌ها تمام شود، اعتراف بکنند که چگونه محیط‌بانان را شهید کردند، آن هنگام توسط پلیس اعلام می‌شود.

وی درباره اقدامات لازم برای پیشگیری از وقوع چنین جنایاتی گفت: چند تا موضوع می‌تواند کمک کند، در سه سال اخیر، هر سال تعداد پرونده‌ها، کشف سلاح و دستگیری‌هایمان بیشتر بوده، اما روند تعداد شهدا نزولی است و این موضوع به خاطر آموزش همه محیط‌بانان، تأمین تجهیزات و جلیقه‌های ضدگلوله و تفهیم قانون به‌کارگیری سلاح است؛ انشاءالله اگر مقام محترم قضائی ورود کند و شکارچی‌ها برابر قانون سریع‌تر به مجازات کارشون برسند، این امر می‌تواند بازدارنده باشد.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با اشاره به مکاتبه روز گذشته رئیس سازمان محیط زیست با رئیس قوه‌قضائیه، گفت: یک سری عوامل باید دست به دست هم دهد. قول ندهید که کشته شدن محیط‌بانان به صفر برسد، محیط‌بانی جزو محدود شغل‌هایی در کشور است که در شهادت در آن باز است، چون طرف مقابل سلاح دارد؛ کسی بدون اسلحه به شکار نمی‌آید. وقتی محیط‌بان به شکارچی ایست می‌دهد، او از ترس اینکه سلاحش توقیف شود و به زندان برود، به سمت محیط‌بان شلیک می‌کن.؛ مگر زمانی که شکار غیرمجاز به صفر برسد و برای این امر نیاز است که یک اتاق فکر تشکیل شود تا ببینیم چه کار می‌توان انجام داد تا شکار غیرمجاز مسلح به صفر برسد.

وی درباره نیاز به به‌کارگیری توان نیرو‌های محلی برای مقابله با شکارچیان به ویژه اینکه قاتلان دو محیط‌بان زنجانی شکارچی محلی بودند، گفت: چرا می‌گوییم ۸۰ میلیون محیط‌بان؟ یکی از راه‌های نجات محیط زیست ایران تقویت مباحث فرهنگی است، در محیط زیست باید به صورت ایجابی کار انجام شود، یعنی ۸۰ میلیون محیط بان باید شکل بگیرد؛ در این صورت مردم که ناظر محیط زیست هستند، نمی‌گذارند شکار غیرمجاز صورت گیرد؛ نمی‌توانیم همه کار را به ۳۵۰۰ محیط‌بان بسپاریم. ۸۰ میلیون محیط‌بان یعنی همه ورود کنند. مقام معظم رهبری نیز هرگونه فعالیت برای محیط زیست را فعالیتی دینی و انقلابی خواندند و فرمودند همه باید ورود کنند.

محبت‌خانی در پاسخ به این پرسش که آیا محیط‌بانان شهید از سلاح خود استفاده کرده بودند و آمادگی برخورد مسلحانه داشتند، گفت: بله. جای دو تیر در نیسان هست. باید پرونده کامل شود تا نقطه ضعف و قوت را احصا کنیم، باید اعتراف کنند که چه کار کردند. انتظار می‌رود تا هفته آینده پرونده کامل شود.

گفتنی است، هنوز از هویت عاملان شهادت اخباری در دست نیست و پرونده عاملان شهادت در دادگستری استان زنجان در حال تکمیل است و به گفته مسؤولان قضایی بلافاصله پس از مشخص شدن ابعاد این پرونده در اختیار رسانه‌ها قرار خواهد گرفت.

توان داغ دیدن نمانده

به گزارش اعتماد،رضا گلجانی،نیزکه کارشناس حیات‌وحش است اولین جمله‌ای که می‌گوید، این است: «توان داغ دیدن نمانده، خداوند به خانواده این عزیزان صبر عطا کند.» او معتقد است کاری که می‌تواند در پیشگیری از این اتفاقات کمک کند، واکاوی دقیق انگیزه و شرایط روانی، محیطی، اجتماعی و خانوادگی متخلفان است. اگرچه این‌ها داده‌هایی هستند که با اشک و خون آمیخته شده‌اند، اما جمع‌آوری و تحلیل آن‌ها توسط متخصصان جرم‌شناسی، روانشناسی، علوم اجتماعی و حقوق می‌تواند در پیشگیری از وقوع فجایع مشابه کمک‌کننده باشد.

داوود ملکی هم که سال‌هاست هم‌صحبت محیط‌بانان در پاسگاه‌هاست و در زمینه تجهیز پاسگاه‌ها و نیرو‌های محیط‌بانی تلاش‌های فراوانی انجام داده معتقد است باید تغییر رویه‌ای صورت گیرد تا این نبرد‌های خونبار پایان گیرد. به ویژه در سال‌های اخیر که با افزایش مشکلات معیشتی در کنار سایر عوامل محیط‌‍‌زیست ایران هزینه‌های سنگینی را متحمل شده و خدوم‌ترین و صادق‌ترین نیروهایش را از دست داده است.

مهدی مجلل و میکاییل هاشمی آخرین محیط‌بانان شهید ایران نیستند، همه می‌دانیم به ازای هر محیط‌بان حداقل ۳۰۰ اسلحه در کشور وجود دارد، این یعنی ما در نبردی نابرابر قرار داریم که باید برای آن فکری فارغ از جنس تقابل و درگیری داشته باشیم به ویژه که بخشی از مسائل مرتبط با این تقابل نظیر سخت شدن شرایط معیشتی و… از اختیار سازمان حفاظت محیط‌زیست خارج است. تکرار رویه‌های پیشین یعنی تلنبار شدن داغی بر داغ، سیاه شدن گروهی و صفحه‌ای، به اشتراک گذاشتن آگهی تسلیتی و افزودن نامی بر لیست بلندبالای شهدای محیط بان.

پیکر ۲ محیط‌بان شهید زنجانی در دل خاک آرام گرفت

سرپرست روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان،گفت:پیکر محیط بانان استان زنجان که در حین انجام وظیفه، آسمانی شدند ظهر امروز (چهارشنبه) در میان حزن و اندوه خانواده، همکاران و دیگر اقشار مختلف مردم، تشییع و به خاک سپرده شد.

علی مرشدی، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: پیکرهای مطهر شهیدان “میکائیل هاشمی و مهندس مهدی مجلل” که در راه حفاظت از محیط زیست و سرمایه های طبیعی کشور در این استان به درجه رفیع شهادت نایل شدند در بهشت زهرا (س) شهر زنجان، آرام گرفتند.

به گفته او، شهید هاشمی متولد ۱۳۵۸ و با بیش از ۲۰ سال سابقه خدمت و شهید مجلل نیز متولد ۱۳۶۶ و افزون بر هفت سال خدمت، متاسفانه دوشنبه شب /۱۶ فروردین ماه/ در حین تعقیب و گریز شکارچیان غیرمجاز بر اثر درگیری و شلیک گلوله از سوی این متخلفین، آسمانی شدند.

 وی اظهار داشت: شهید مجلل مجرد و شهید هاشمی دارای همسر و یک فرزند پسر هفت ساله است و اکنون نیز همسرش باردار است که متاسفانه این شهید گرانقدر نتوانست تولد فرزند دوم خود را ببیند.  

مرشدی تصریح کرد: خبر شهادت این ۲ محیط بان زنجانی، خانواده بزرگ محیط زیست را شوکه کرد و باور اینکه این عزیزان دیگر در میان ما نیستند بسیار سخت و غم انگیز است و امیدواریم مسببان این عمل غیرانسانی که از سوی عوامل انتظامی استان زنجان دستگیر شده اند هرچه زودتر به سزای اعمال جنایتکارانه خود برسند.

شایان ذکر است، منطقه شکار ممنوع فیله خاصه از تاریخ ۱۳۸۶ برای مدت ۵ سال شکار ممنوع اعلام شده است؛ این محدوده بین ۴۷ درجه و ۵۵ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۱۵ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۵۷ دقیقه تا ۳۷ درجه و ۳۸ دقیقه عرض شمالی واقع شده است.

وسعت منطقه ۱۱۰ هزار و ۵۳۲ هکتار است،گونه‌های درختی مثل درختان میوه و صنوبر و گونه‌های گیاهی چون انواع آویشن، درمنه، انواع خانواده گندمیان وگیاهان بالشتکی را می‌توان نام برد.

حیات وحش منطقه نیز شامل آهوی ایرانی،گراز، پرندگانی چون کبک، باقرقره، انواع پرندگان شکاری، انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر زمستانی و انواع خزندگان است.

منبع: هفته نامه منطقه ای آوای میهن تاریخ۲۳ فروردین ۱۴۰۰

Share this post