شهرداری زنجان کار را تمام کرد/راهاندازی اردوگاه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی
میهن نیوز- گزارش اختصاصی،مهران حبیبی : اینبار هم شهرداری زنجان به کمک دیگر ادارات متولی در خصوص جمع آوری متکدیان سطح شهر آمد و با راهاندازی اردوگاه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی در شهر زنجان به نوعی می توان گفت شهرداری زنجان کار را تمام کرد، هرچند تکدی گری به عنوان یک کنش اجتماعی دارای علل اقتصادی، اجتماعی، روانی و فرهنگی است، اما باید به انتظار نشست ودید که دستگاههای متولی چگونه می خواهند با این پدیده و آسیب اجتماعی مقابله کنند چراکه اگر ادارات مختلف که متولی این امر هستند با یکدیگر هماهنگ باشند وهریک به وظایف خود عمل نمایند شهری عاری از متکدیان خواهیم داشت .
به گزارش پایگاه خبری سیاسی میهن نیوز،متاسفانه در استان زنجان تکدی گری تبدیل به یک سبک فعالیت اجتماعی غیررسمی نسبتا عادی شده و اگرچه تعدادآنها کم است اما شهروندان آن را جزئی از پدیده اجتماعی قبول کرده اند و با دلرحمی تمام به این آسیب اجتماعی که چهره شهر را زشت کرده است کمک می کنند.
بر این اساس عوامل فرهنگی (فرهنگ فقر، خشونت نمادین و خشونت فرهنگی علیه متکدیان، محرومیت فرهنگی؛ سبک زندگی روزمرگی، تعلق و پذیرش در خرده فرهنگ خیابانی، عادت واره فرهنگی)؛ اجتماعی (کژ کارکردی ساختاری، ناتوانایی اجتماعی در ساماندهی بیکاران، طرد اجتماعی، بی سازمانی خانوادگی، فروپاشی سرمایه اجتماعی و فقدان هویت اجتماعی)؛ اقتصادی (فضای کسب وکار نامساعد؛ تضاد و شکاف طبقاتی، محرومیت نسبی، بیکاری، ناامنی شغلی، ناپایداری شغلی و فقدان توان سرمایه گذاری مالی) و روانی (احساس بی منزلتی، داغ ننگ، احساس هویت ضایع شده، عزت نفس پایین، احساس بیگانگی و نفرت اجتماعی) در ظهور و تداوم چرخه فقر تکدیگری خیابانی موثر بوده است.
پدیده تکدی گری با دو دسته عوامل مشتمل بر مستعد کننده های محیطی و عوامل مستقیم اثر گذار مرتبط است که از طریق برانگیختن احساسات نوع دوستانه ترحم آمیز عمل می کند. بررسی های خبرنگار ما نشان می دهد که عوامل مهمی چون ماهیت شهر زنجان از نظر مذهبی بودن و انسان دوستی شهروندان و ویژگی های متکدیان مانند وضعیت جسمانی نامناسب, سطح تحصیلات پایین, نابسامانی خانوادگی, فقدان قابلیت های پایه ای و فقر و بی کاری آنان از عوامل تعیین کننده ای بودند که یک دیگر را تقویت می کردند و به بروز شرایط درماندگی و پذیرش نقش تکدی گری انجامید ه اند. از طرفی نقش تکدیگری از طریق فرایند اجتماعی- روانی تحقیرکننده عزت نفس عادی شده و استمرار پیدا کرده است.
با افتتاح اردوگاه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی در شهر زنجان شهرداری کار را تمام کرد
خوشبختانه در یک اقدام قابل تحسین به همت شهرداری زنجان وبا تلاش های دکتر فیروزفر شهردار زنجان وهماران وی، اردوگاه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی زنجان با حضور دادستان مرکز استان و مسوولان استانی و با هدف کاهش معضلات اجتماعی افتتاح شد.
شهردار زنجان در مراسم افتتاح این اردوگاه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه با بیان اینکه شهر زنجان به دیار مهربانی معروف است، اظهار داشت: امیدواریم این مهربانی ها به سمت کمک به خیریههایی سوق داده شود که میتواند برای ساماندهی امور آسیب دیدگان اجتماعی به کار گرفته شود.
دکترعلیرضا فیروزفرگفت: ظرفیت بسیار خوبی در اردوگاه برای آسیب دیدگان اجتماعی فراهم شده است ودر در این مکان به صورت مجزا بخش های برای اسکان افراد کم سن و سال، بانوان و آقایان با همه امکانات لازم تدارک دیده شده است.
وی با بیان اینکه آسیب دیدگان اجتماعی به ویژه متکدیان از سطح شهر جمع آوری و در این محل اسکان داده می شوند، افزود: پس از جمع آوری این افراد، با همکاری نمایندگان دستگاههای متولی از قبیل بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) تعیین تکلیف می شوند و با برخی هم با تشخیص مقام قضایی برخورد قضایی صورت می گیرد.
این مسوول ابراز امیدواری کرد که با همت جمعی و همکاری های بین بخشی شاهد تحول خوبی در چهره عمومی شهر باشیم و به نوعی نابسامانی و پراکندگی آسیب دیدگان اجتماعی در سطح شهر به حداقل کاهش یابد.
فیروزفر با بیان اینکه مسوولت این اردوگاه به فرمانداری زنجان سپرده شده است، افزود: علاوه بر حضور نماینده فرماندار در اردوگاه، نماینده دستگاههای متولی هم به صورت روزانه حضور خواهند یافت تا غربالگری آسیب دیدگان به صورت دقیق انجام شود.
این مسوول با بیان اینکه نتایج این اقدامات به زودی در جامعه تاثیر خواهد گذاشت، گفت: انتخاب مکان اردوگاه به گونه ای انجام شده است که کمترین مزاحمت را برای شهروندان داشته باشد.
وی اظهار داشت: محل اردوگاه از آن شهرداری است و برای ساخت یا اجاره محل صرفه جویی مالی شد.
شهردار زنجان گفت: برای تجهیز اردوگاه مبلغی بیش از یک میلیارد ریال هزینه شد اما هزینه های روزانه مبلغ قابل توجهی را شامل می شود که با توجه به تعداد آسیب دیدگان جمع آوری شده تامین شده است.
این مسوول شهری ادامه داد: در زمان حاضر ظرفیت پذیرش زنان و مردان در این مرکز به تعداد ۴۰ نفر درنظر گرفته شده است ولی قطعا تعداد آسیب دیدگان اجتماعی جمع آوری شده به این تعداد نخواهد رسید.
وی با بیان اینکه شمار آسیب دیدگان اجتماعی پذیرفته شده در اردوگاه در روزهای اولیه ۱۰ تا ۱۲ نفر بیش نیست، گفت: آسیب دیدگان اجتماعی به مدت یک شب در این مکان نگهداری می شوند و بلافاصله اقدامات بعدی برای آنها با همکاری دستگاه های متولی صورت می گیرد.
فیروزفر خاطر نشان کرد: عملکرد دستگاه های متولی امر در تعیین تکلیف آسیب دیدگان اجتماعی می تواند وضعیت بهتری را در کاهش مشکلات اجتماعی رقم بزند و در این میان شهرداری وظیفه تجهیز و راهاندازی اردوگاه را برعهده داشت.
دستگاه های متولی به تکالیف قانونی خود عمل کنند
دادستان عمومی و انقلاب زنجان نیز در حاشیه افتتاح اردوگاه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی استان در جمع خبرنگاران، گفت: زنجان در حال تبدیل شدن به شهر بدون متکدی است که تحقق این مهم به همراهی و همکاری اقشار مختلف مردم نیاز دارد که کمکهای خود را به سمت نهادهای حمایتی و موسسات خیریه هدایت کنند.
دکتربهروز عباسی افزود:یکی از اولویتهای دستگاه قضایی استان تلاش برای رفع معضلات و کمک به آسیب دیدگان اجتماعی است.
وی با بیان اینکه در هفت ماه گذشته کارهای کم سابقهای با پیگیری دستگاه قضایی استان در این حوزه انجام شد، گفت: یکی از اقدامات بسیار خوب برای کمک به آسیب دیدگان اجتماعی، ایجاد کمپ ماده ۱۶ مردان بود که امروز با همت مسوولان و پیگیری رییس کل دادگستری استان با هدف جمعآوری معتادان متجاهر و کارتون خواب افتتاح شد.
وی اظهار داشت: همچنین یک مجموعه دیگر به نام “مجتمع شوق زندگی” برای ارائه خدمات بهتر به کودکان، اطفال و زنان بی سرپرست راه اندازی شد.
این مسوول ادامه داد: در این مجتمع نیز همکاران قضایی با تجربه، نمایندگان ادارات مربوطه مستقر هستند تا به افراد آسیب پذیر و گروه های هدف خدمات ارائه کنند و تا حد امکان از مشکلات و گرفتاریهای آنان بکاهند.
دادستان عمومی و انقلاب زنجان با بیان اینکه یکی از آسیب های اجتماعی مورد گلایه شهروندان افزایش متکدیان است، ادامه داد: بررسی و پیگیری صورت گرفته از سوی ادارات متولی نشان می داد که نقصی و اشکالی در فرایند برخورد با جمع آوری متکدیان وجود داشت.
وی با بیان اینکه این مشکل به نبود اردوگاه ساماندهی گروه های هدف بر می گشت، اظهار داشت: با همکاری شورا و شهرداری و ادارات، اردوگاه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی شهر زنجان افتتاح شد.
بهروز عباسی با بیان اینکه در ماده ۷۱۲ قانون مجازات اسلامی هر شخصی تکدی گری یا کلاشی را پیشه خود قرار دهد و از این راه امرار معاش کند به حبس از یک تا سه ماه محکوم خواهد شد، افزود: طبق این ماده چنانچه با وجود توان مالی مرتکب عمل فوق شود، علاوه بر مجازات مذکور همه اموالی که از طریق تکدی گری به دست آورده است، مصادره خواهد شد.
این مسوول ادامه داد: به طور مثال وقتی متکدی که ۳۰ بار دستگیر شده اما همچنان در این راه فعالیت می کند باید دید چه اقداماتی برای شناسایی و گزارش دارایی های او انجام گرفته است چون یکی از مصوبات کمیته مجرمین حرفه ای استان این بود که متکدیان مجرم شناسایی و معرفی شوند.
وی با تاکید بر اینکه مواردی مشاهده شده که فرد متکدی با بهره گیری از ترفندهایی از احساسات مردم سوء استفاده می کند، اظهار داشت: پس از دستگیری متکدی معلول نما هدف او مشخص شده و حتی عضو به نمایش گذاشته شده او، هیچ مشکلی نداشته و سالم بوده است.
سوء استفاده از کودکان برای تکدگری و کلاشی جرم است
عباسی افزود: طبق ماده ۷۱۳ نیز هرکس طفل صغیر یا غیر رشیدی را وسیله تکدی گری قرار دهد یا افرادی را به این کار بگمارد به سه ماه تا دو سال حبس و استرداد تمامی اموالی که از این طریق به دست آورده است محکوم خواهد شد.
عباسی با تاکید بر اینکه در قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات و در قانون حمایت از اطفال و نوجوانان به کارگیری اطفال و نوجوانان و بهرهکشی از آنها به هر عنوان خاص برای تکدی گری و کلاشی جرم انگاری شده است، افزود: مجازاتهای متنوعی برای تکدی گری، بهرهگیری و سوء استفاده از اطفال و نوجوانان از جمله حبس، جزای نقدی و ضبط اموال به دست آمده از این راه پیش بینی شده است که طبق ماده ۷۱۳ نیز هر کس طفل صغیر یا غیر رشیدی را وسیله تکدی قرار دهد یا افرادی را به این کار بگمارد به سه ماه تا دوسال حبس و استرداد تمامی اموالی که از طریق مذکور به دست آورده است محکوم خواهد شد.
دادستان مرکز استان زنجان گفت: انتظار بر این است با ایجاد اردوگاه و اقدامات انجام گرفته دستگاه های متولی به تکالیف قانونی خود نسبت به جامعه واقف باشند تا در روزهای آینده شاهد کاهش این نوع آسیب اجتماعی در استان باشیم.
وی با بیان اینکه این اردوگاه با امکانات لازم گروه های هدف را پذیرش می کند و پس از آن غربالگری آنها انجام می شود، تاکید کرد: افرادی به دنبال سوء استفاده از کمک مردم هستند و با وجود دارایی و تمکن مالی از استانهای دیگر برای تکدگری و کلاشی به این استان رهسپار می شوند.
بررسی های میدانی خبرنگار میهن نیوزنشان می دهد افرادی به صورت سازمان یافته در چهارراه های شهر اقدام به تکدی گری می کنند که در این زمینه دادستان مرکز استان اظهار داشت: دادستانی آماده دریافت چنین گزارش هایی از سوی دستگاه های متولی و اعلام جرم علیه آنهاست.
این مسوول با بیان اینکه پس از غربالگری و تعیین تکلیف افرادی که به دستگاه قضایی اعزام می شوند برخورد شدید و قانونی با آنها انجام خواهد شد، ادامه داد: بررسیهای انجام گرفته نشان می دهد تعدادی از این متکدیان به دفعات زیاد دست به این کار می زنند و مهمتر اینکه دارای تمکن مالی هستند.
زنجان بهشت خیرین است
عباسی با تاکید بر اینکه این استان به بهشت خیرین لقب گرفته است، افزود: متاسفانه همین متکدیان از این فرصت سوء استفاده میکنند به نوعی که خودشان هم اذعان کرده اند، مردم زنجان کمک های خوبی به آنها می کنند.
وی افزود: طبق برنامه ریزی تمامی متکدیان در این اردوگاه ساماندهی می شوند و افراد نیازمند از لحاظ مالی نیز تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار می گیرند.
دادستان عمومی و انقلاب زنجان در خصوص آخرین آمار متکدیان در استان، گفت: به دلیل نبود اردوگاه ساماندهی، آمار منسجمی در این خصوص وجود ندارد.
وی به علل افزایش متکدیان نیز اشاره کرد و گفت: برخورد نشدن با متکدیان، ساماندهی نشدن، فقدان اردوگاه و مرکز غربالگری از جمله این عوامل است.
این مسوول قضایی با بیان اینکه تعدادی از متکدیان زنجان از استان های دیگر و برخی نیز از اتباع خارجی هستند، گفت: امیدواریم این معضلات با اراده جمعی و افتتاح اردوگاه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی به حداقل برسد.
دادستان مرکز استان زنجان همچنین در بازدید از اردوگاه ساماندهی آسیب دیدگان اجتماعی در شهر زنجان با تاکید بر اینکه ادارات مختلف باید همکاری لازم را با یکدیگر در راستای جمع آوری متکدیان داشته باشند تاکید کرد: در صورت جمع آوری متکدیان و تشکیل پرونده اگر بار دیگر اقدام به تکدیگری در سطح شهر نمایند با آنها برخورد قضایی می شود.
شهروندان زنجانی از کمک به متکدیان خودداری کنند
مدیرکل بهزیستی استان زنجان نیز ، با تاکید بر اینکه همشهریان از هر گونه کمک نقدی و غیرنقدی به متکدیان اجتناب کنند، گفت: خیرین زنجانی میتوانند کمکهای خود را به امور مشارکتهای بهزیستی استان ارائه کنند که نسبت به توزیع میان جامعه هدف اقدام شود.
دکترروح الله خدابنده لو با بیان اینکه این نهاد کمکهای متعددی را به گروههای هدف تحت پوشش انجام میدهد، افزود: متاسفانه برخی از مددجویان از باب تکدیگری، نسبت به مبلغی هم که بهزیستی به آنان پرداخت می کند، درآمد بیشتری را کسب میکنند.
وی با بیان اینکه این نهاد با وجود پیگیری بهزیستی مبنی بر تحت پوشش قرار گرفتن برخی از متکدیان نیز از انجام این کار خودداری می کنند، اظهار داشت: از هم استانی ها درخواست داریم از کمک کردن به متکدیان در سطح شهر خودداری کنند.
این مسوول با بیان اینکه کمک نکردن مستقیم به متکدیان باید به یک فرهنگ تبدیل شود، گفت: کمک ها به نهادهایی از قبیل بهزیستی، کمیته مداد امام خمینی(ره) و موسسات خیریه مجوزدار باید صورت گیرد.
مدیرکل بهزیستی استان زنجان با تاکید بر اینکه بهزیستی استان در صورت وجود مددجوی متکدی به هیچ عنوان مستمری او را قطع نمی کند، خاطرنشان کرد: یکی از اهداف بهزیستی استان توانمندسازی مددجویان تحت پوشش بوده است که پس از اطمینان بخشی از چرخه خدمت رسانی خارج می شوند.
متاسفانه متکدیان پس از شناسایی با کمیته امداد همکاری نمی کنند
مدیر کل کمیته مداد امام خمینی(ره) استان زنجان نیز در گفتگو با خبرنگار میهن نیوز اظهار داشت: متاسفانه متکدیان پس از شناسایی با کمیته امداد همکاری لازم را ندارند چرا که اعلام میکنند ماهیانه ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان از طریق تکدیگری درآمد دارند واحتیاجی به شغل ومستمری ندارند.
روح الله صالحی ادامه داد: کمیته امداد همواره به وظیفه خود در راستای تشکیل پرونده و کمک برای متکدیان و دادن مستمری به آنها عمل کرده است چرا که وظیفه کمیته امداد به سامان رساندن این افراد و ایجاد اشتغال برای آنهاست.
این مسئول گفت: مستمری بودجهای است که به صورت سنواتی ابلاغ میشود و به صورت ماهیانه به حساب افراد تحت پوشش کمیته امداد واریز میگردد اما هر آنچه که نیاز خانوادههای متکدیان نیز باشد کمیته امداد تلاش میکند تا نیاز آنان مرتفع شود ، لذا در این زمینه خانواده متکدیان با خانواده افراد دیگری که تحت پوشش کمیته امداد هستند تفاوتی ندارند.
وی ادامه داد: در مورد اشتغال نیز دو گروه مد نظر کمیته امداد قرار گرفته است که یکی از آنها جامعه هدف کمیته امداد است و برنامههای مختلفی در این راستا برای رسیدن به توانمندی و خارج شدن از چرخه حمایتی انجام میشود.
صالحی با تاکید بر اینکه حدود ۸۰۰۰ نفر تحت پوشش نیروی کار کمیته امداد میباشند تصریح کرد: برای این تعداد برنامههای مختلفی در راستای توانمندی آنها انجام شده است.
مدیر کل کمیته امداد استان زنجان در ادامه افزود: در سال گذشته توانستیم ۴۵۰۰ طرح اشتغال زایی راه اندازی نماییم و امسال نیز هزار طرح تاکنون راه اندازی شده است که در راستای خارج شدن افراد از چرخه حمایتی بسیار موثر است.
این مسوول با تاکید بر اینکه متکدیان اگر استحقاق تحت پوشش شدن را داشته باشند با آنها همکاری میشود افزود: در صورت بررسیهای لازم اگر متکدی شرایط تحت پوشش شدن را داشته باشد اولویت با آنهاست تا برایشان مستمری تعیین شود.
کلام آخر
تکدی گری را باید آبستن اجتماعی متعددی قلمداد کرد. اکثر بررسیهای انجام شده، از رابطه بین گدایی و اعتیاد، بزهکاری، خودکشی، میخوارگی، روابط جنسی (فساد و فحشا)، لاابالی گری، سرقت، و… حکایت می کنند.